Forum BoMbElforapl Strona Główna BoMbElforapl
Forum Bombla, zapraszam do zarejstrowania się i pisania
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Słów kilka o tłuszczach

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum BoMbElforapl Strona Główna -> Odżywianie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
krzemol
Junior



Dołączył: 09 Lut 2006
Posty: 40
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 0:37, 11 Lut 2006    Temat postu: Słów kilka o tłuszczach

"W świecie roślinnym i zwierzęcym występuje całe bogactwo różnego rodzaju tłuszczów. Są to
zarówno tłuszcze proste jak i bardziej złożone. Tłuszcze proste to fosfolipidy i glikolipidy, a złożone
to tzw. tłuszcze nasycone, nienasycone i wielonienasycone. Istnieje też grupa tzw.steroli, do
których zalicza się m.in. cholesterol.
Tłuszcze nasycone, nienasycone i wielonienasycone są estratami kwasów tłuszczowych i
glicerolu. To właśnie rodzaj kwasów tłuszczowych zawartych w tłuszczu, decyduje o jego
charakterze. Tłuszcze, które zawierają w większym procencie kwasy tłuszczowe nasycone, mają
w temperaturze pokojowej konsystencję stałą. Dominują one w tłuszczach zwierzęcych, w
roślinnych jest ich stosunkowo mało. Natomiast tłuszcze, które w przeważającej ilości zawierają
kwasy tłuszczowe nienasycone lub wielonienasycone, przyjmują w temperaturze pokojowejpostac
płynną. Występują one głównie w olejach roślinnych. Na szczególną uwagę zasługują wielonienasycone kwasy
tłuszczowe : kwas linolowy, linolenowy i arachidowy, które
stanowią tzw. niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT),
czyli witaminę F, mającą szczególnie ważne działanie biologiczne.
Oczywiście wszystkie rodzaje tłuszczów są potrzebne dla
prawidłowej funkcji organizmu człowieka.
Stanowią one obok węglowodanów doskonałe źródłoenergii.
Zgromadzone w tkance podskórnej, chronią organizm przed
nadmierną utratą ciepła, a także są nośnikami niezbędnych do
życia witamin, takich jak witamina A,E,D i K, które przyswajane są
w przewodzie pokarmowym tylko w obecności tłuszczów. NNKT wykorzystywane są do prawidłowego wzrostu i rozwoju. Ich brak w pożywieniu
powoduje zahamowanie wzrostu i przyrostu masy ciała, może być przyczyną niepłodności, zmian
skórnych o charakterze łuszczenia, odbarwienia. Ich niedobór jest także powodem spadku
odporności na zakażenia.


Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe są także prekursorami hormonów tkankowych,
tzw. prostaglandyn, których działanie uważa się za wyjątkowo cenne. Prostoglandyny hamują
tworzenie się zakrzepów wewnątrznaczyniowych, zapobiegają powstawaniu choroby
miażdżycowej, obniżają ciśnienie i zwiększają przepływ krwi przez naczynia wieńcowe.
W grupie steroli natomiast najbardziej znany jest cholesterol. Bierze on udział w budowie
błon komórkowych, jest produktem syntezy witaminy D w ustroju, bierze udział w syntezie
kwasów żółciowych, hormonów płciowych oraz hormonów odpowiedzialnych za prawidłową
gospodarkę wodno-elektrolitową. Konieczne jest,aby wszystkie tłuszcze były dostarczane
organizmowi w odpowiedniej ilości, składzie i proporcji.
Okazuje się, że tłuszcze pochodzenia zwierzęcego nie są
najlepszym źródłem tłuszczu dla człowieka. Zawierają one w
dużym procencie kwasy tłuszczowe nasycone oraz cholesterol.
Kwasy tłuszczowe nasycone, jeżeli spożywa się je w zbyt
dużych ilościach w stosunku do nienasyconych, zwiększają
skłonność do agregacji płytek krwi, a więc sprzyjają
powstawaniu zakrzepów wewnątrznaczyniowych. Poza tym
powodują zatrzymanie cholesterolu w organizmie. W obecności
cholesterolu tłuszcze nasycone okazują się wywierać dwukrotnie
silniejszy wpływ na podnoszenie jego poziomu we krwi, niż sam
cholesterol zawarty w diecie. Dlatego ilość tłuszczów
nasyconych musi być ściśle kontrolowana, jeśli pochodzą one z
produktów pochodzenia zwierzęcego, zawierających
jednocześnie cholesterol. Zbyt wysoki poziom cholesterolu we krwi uważa się dzisiaj za główną przyczynę zgonów,
związanych z zawałami serca i udarami mózgu.


Organizm oczywiście nie może obejść się bez cholesterolu. Potrafi on jednak
wyprodukować sobie odpowiednią jego ilość, w zależności od swoich potrzeb. Dzieje się to na
drodze określonych procesów metabolicznych w wątrobie. Zupełnie niepotrzebną, a nawet
szkodliwą rzeczą jest dostarczanie go z zewnątrz.
Obecnie zaleca się, aby wszyscy ci, których poziom cholesterolu we krwi przekracza
200-210 mg%, przeszli na dietę obniżającą poziom cholesterolu. Nie tylko oni sami powinni to
zrobić, ale również ich domownicy. Jeżeli wszyscy członkowie rodziny odżywiają się tak jak ten
z domowników, który ma zbyt wysoki poziom cholesterolu, istnieje duże prawdopodobieństwo,
że wkrótce będzie zagrażać im to samo. Osoby chcące uniknąć podwyższonego poziomu
cholesterolu, zanim ten problem wystąpi, powinny niezwłocznie wprowadzić to w życie.
Najlepszym źródłem tłuszczów dla człowieka są tłuszcze pochodzenia roślinnego, a więc
olej z oliwek, olej słonecznikowy, sojowy, kukurydziany, arachidowy itp.
Zawierają one w dużym procencie nienasycone oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe i
nie zawierają cholesterolu. Spożywanie olejów roślinnych i zupełna eliminacja
tłuszczów zwierzęcych jest właściwym, zdrowym sposobem
odżywiania dla każdego. Nawet jeśli ktoś ma idealny poziom
cholesterolu, będzie to dla niego najlepsza droga
postępowania. A z pewnością chorzy na miażdżycę tętnic,
cukrzycę, nadciśnienie oraz osoby, które przeszły zawał
serca, powinny stosować dietę najlepszą z możliwych. Trzeba również pamiętać, aby ogólna ilość spożywanych
tłuszczów nie przekraczała 25% zapotrzebowania
kalorycznego. Obecnie zaleca się spożywanie jedynie
dwóch łyżek oleju dziennie. Zbyt duża ilość spożywanych tłuszczów sprzyja powstawaniu nowotworów. Prowadzi
również do otyłości. Ludzie otyli zaś mają tendencję do zapadania na tzw. blokadę insulinową.
Jest to stan, w którym cukier nie może być pobierany z krwi przez komórki, co powoduje
podwyższenie poziomu cukru we krwi i cukrzycę.



Kontrolując ilość spożywanych tłuszczów i dbając o ich dobrą jakość należy:

* Używać do potraw olejów,

* Unikać potrwa smażonych, oleje dodawać do sałatek, zup i to w umiarkowanych ilościach,

* Najlepiej używać olejów tłoczonych na zimno,

* Chronić tłuszcze przed światłem, nie spożywać tłuszczów zjełczałych,

* Unikać spożywania tłuszczów utwardzanych ( kwasy tłuszczowe nienasycone pod wpływem
wodoru, odpowiedniego ciśnienia i obecności katalizatora niklowego przechodzą w
nasycone kwasy tłuszczowe przyjmując konsystencję stałą; ten proces jednak powoduje
powstawanie tzw. transizomerów nienasyconych kwasów tłuszczowych o szkodliwym
działaniu na ustrój człowieka) ,

* Kontrolować wagę ciała; bilans energetyczny powinien być zerowy utrzymanie należnej
masy ciała jest niezbędnym warunkiem dobrego zdrowia."

Źrodlo-ABCzdrowego zywienia
Grażyna Waliczek


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
krzemol
Junior



Dołączył: 09 Lut 2006
Posty: 40
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 0:38, 11 Lut 2006    Temat postu:

Tłuszcze, czyli lipidy, są niezbędne dla ludzkiego organizmu, ponieważ:

1. stanowią bogate źródło energii;
2. budują błony komórkowe;
3. są elementem strukturalnym tkanki nerwowej;
4. biorą udział w procesach syntezy hormonów, prostacyklin, tromboksanów i leukotrienów;
5. są substratem w biosyntezie soli żółciowych;
6. stanowią źródło niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak kwas linolowy i alfa-linolenowy;
7. zawierają witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K);
8. odgrywają istotna rolę w patologii chorób układu sercowo-naczyniowego;
9. są odkładane w organizmie jako materiał zapasowy.


Tłuszcz jest dla ciebie dobry!

Lipidy są cząsteczkami złożonymi, powszechnie nazywanymi kwasami tłuszczowymi.

W zależności od ich pochodzenia wyróżniamy dwie duże kategorie tłuszczów:

— Tłuszcze zwierzęce; znajdujemy je w mięsie, rybach, maśle, jajach, serze, świeżej śmietanie itd...

— Tłuszcze roślinne; są obecne w oleju z orzechów ziemnych, oliwek, orzechów włoskich, w margarynach itd... Lipidy można podzielić również na trzy kategorie w zależności od rodzaju kwasów tłuszczowych, które wchodzą w ich skład:

— Kwasy tłuszczowe nasycone; znajdujemy je w mięsie, wędlinach, jajach oraz pełnych produktach z mleka (mleko, masło, śmietana, ser).

— Kwasy tłuszczowe jednonienasycone; obecne przede wszystkim w oliwie z oliwek, tłuszczu gęsi i kaczki oraz w wątróbce tuczonych gęsi.

— Kwasy tłuszczowe wielonienasycone:

- roślinne; oliwa z nasion (np. słonecznika), owoce oleiste.

Poddając taki wielonienasycony kwas tłuszczowy utwardzeniu, powodujemy jego stwardnienie. Proces taki stosowany jest podczas wyrobu margaryny.

- zwierzęce; znajdują się przede wszystkim w rybach, a także w skorupiakach.

Tłuszcze są niezbędne w odżywianiu, dostarczają bowiem energii, która może być magazynowana i wykorzystana w chwili, gdy będzie potrzebna organizmowi. Odgrywają one również ważną wolę w tworzeniu membran i komórek, a także tkanek, zwłaszcza systemu nerwowego.

W pokarmach zawierających tłuszcze znajduje się wiele różnych witamin (A, D, E, K) oraz podstawowe kwasy tłuszczowe (kwas linolowy i kwas linolenowy). Tłuszcze przyczyniają się również do wydzielania różnych hormonów.

Generalnie rzecz biorąc, spożywamy zbyt wiele złych tłuszczów.


Dodatkowo gdy spożywamy tłuszcze zmieszane ze złymi węglowodanami, ich przyswajanie przez organizm zostaje zaburzone, co powoduje odkładanie się tkanki tłuszczowej.

Niektóre lipidy odpowiedzialne są za podniesiony poziom cholesterolu we krwi, jednakże trzeba dodać, że tak naprawdę istnieją dwa typy cholesterolu - „zły" i ,,dobry". Ideałem jest utrzymanie cholesterolu na normalnym poziomie, stwarzając takie warunki, by „dobrego" cholesterolu (HDL) było jak najwięcej, a „złego" (LDL) jak najmniej".

Teraz, żeby być już zupełnie obiektywnym, należy podzielić tłuszcze na kolejne trzy kategorie:

— tłuszcze podnoszące poziom cholesterolu we krwi; są to tłuszcze nasycone, a znajdujemy je w mięsie, wędlinach, maśle, serze, smalcu, pełnych produktach z mleka oraz w oleju palmowym;

— tłuszcze nie mające wpływu na poziom cholesterolu;

zawarte są w skorupiakach, jajach i kurczakach (bez skóry);

— tłuszcze obniżające poziom cholesterolu; obecne są w olejach z oliwek, rzepaku, słonecznika, kukurydzy itd...

Jeśli chodzi o ryby, ich tłuszcze nie mają żadnego wpływu na metabolizm cholesterolu, chronią natomiast przed chorobami serca i układu krążenia, obniżając poziom trójglicerydów i uniemożliwiając powstawanie zakrzepie. Należy więc jeść tłuste ryby (łososia, tuńczyka, makrelę, śledzia, sardynki).

Spożywanie odpowiedniego rodzaju tłuszczu jest niezwykle istotne dla właściwego żywienia.

Tłuszcze, tak zwane niezbędne, obniżają ryzyko powstawania nowotworów, chorób serca, alergii, zapalenia sta­wów, egzemy, czyli wyprysku alergicznego, depresji, zmęczenia, infekcji, PMS (zespół napięcia przedmiesiączkowego), a lista objawów i chorób wywołanych niedoborem tych związków, co rok się wydłuża. Jeżeli obawiasz się jeść tłuszcze, tym samym pozbawiasz się istotnych dla zdrowia substancji i zwiększasz ryzyko zapadnięcia na zdrowiu.

Podobnie, jeśli spożywasz w większości tłuszcze twarde, czyli pochodzące z produktów mlecznych, mięsa i większości margaryn.

W istocie, jeśli nie zjadasz produktów bogatych w odpowiedni rodzaj tłuszczów, takich jak ziarna, orzechy i ryby, prawdopodobnie cierpisz na ich niedobór.

Większość ludzi w krajach zachodnich spożywa za dużo tłuszczów, nasyconych, które szkodzą, a za mało nienasyconych, które uzdrawiają.

Tłuszcze nasycone i jednonienasycone nie dostarczają składników odżywczych, nie są nam potrzebne, chociaż mogą być wykorzystane do wytwarzania energii.

Niezbędne są natomiast tłuszcze wielonienasycone.

W prawie każdym pokarmie znajdują się wszystkie trzy rodzaje tłuszczów, tylko w różnych proporcjach.

W kawałku mięsa znajdują się głównie tłuszcze nasycone, jednonienasycone i niewielką ilość tłuszczów wielonienasyconych.

Oliwa z oliwek zawiera przede wszystkim tłuszcze jednonienasycone, a olej z ziaren słonecznika - tłuszcze wielonienasycone.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
krzemol
Junior



Dołączył: 09 Lut 2006
Posty: 40
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Sob 0:39, 11 Lut 2006    Temat postu:

Jeśli ktoś chce coś dodać od siebie, śmiało, dawajcie wszytko co znjadziecie ciekawego na dane tematy!!

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Fatass
Młodzik



Dołączył: 11 Mar 2007
Posty: 20
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

PostWysłany: Nie 0:34, 11 Mar 2007    Temat postu:

Catherine Zeta Jone Throatjob!
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum BoMbElforapl Strona Główna -> Odżywianie Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin